(Ingezonden) Toen ik 25 jaar geleden in Groningen kwam studeren was ik op de eerste de beste collegedag mijn fietssleuteltje verloren. Geen nood, agenten te paard, die voor het academiegebouw surveilleerden, zagen mijn beteuterde gezicht en stapten fluks achter het hek van (toen) de bouw van de universiteits-bibliotheek, vonden iets om het slot open te breken en zo kon ik weer fietsen.
Inmiddels is een neef van mij (een tantezegger) in de stad komen studeren en op de eerste de beste studiedag, werd zijn van huis meegekregen ‘'te-goede-fiets-voor-een-studenten-stad'' gestolen. Als tante wil je je ook van je beste kant laten zien, dus kom, neef in de auto en óp naar het industrieterrein aan het oosten van de stad om bij de Milieudienst een nieuwe fiets te kopen. Volgens de gemeentelijke website was het mogelijk om jezelf een nieuw vervoermiddel aan te schaffen, mits je op gezette tijden (lees: 's morgens vroeg') en met een aangifte-van-diefstal-bewijs van de politie ter plaatse verscheen. Na enig zoeken troffen wij een dicht loket. Alle fietsen bleken inmiddels afgevoerd naar de binnenstad alwaar later die week openbare verkoop zou plaatsvinden. ‘'Maar het stond toch op internet?'' merkte mijn opperst verbaasde neef op. Waarmee een voor het leven leerzame eerste confrontatie met ambtenarij en burocratie een feit was. De fiets is er alsnog gekomen, daar heb ik me verder maar niet meer mee bemoeid.
In de Tuinwijk kennen we inmiddels hele andere problemen wat betreft fietsen: niet zozeer ‘'hoe kom je er aan?'', alswel ‘'hoe kom je er af?'' en dan bedoel ik de oude fietsen, vaak ontdaan van banden en zadel, veelal achteloos achtergelaten door studenten die naar elders zijn vertrokken. Hele discussies worden er inmiddels gevoerd tussen ambtenaren en buurtbewoners. Kunnen we niet gewoon meedoen aan het ‘'fietsen labelen'' wat door de gemeente in een aantal andere wijken ook is geïntroduceerd? Daar toen we toch al aan mee? Niet? Wel? Wie gaat er over, wie mag dat zeggen? De Milieudienst, de politiek, het opbouwwerk?
Of moeten we dan naar de nieuwe burgemeester, Peter Rehwinkel? Onze buurtconciërge Jannes, kan niet ‘'zomaar'' fietsen weghalen in ieder geval, want straks wordt hijzelf nog beticht van diefstal.. Wel kan je hem inschakelen om je eventueel overtollig geworden fiets ‘'af te laten voeren''. Misschien een idee?
En dan kijk ik vooral onze student-mede-buurtbewoners aan...
En dan kijk ik vooral onze student-mede-buurtbewoners aan...
Het Buurtconciërgepand is Radijsstraat 49. Klik hier
Door Liesbeth van Hoffen
Inmiddels heeft het Radijsstraatcomite buurtconcierge Jannes van een slijptol heeft voorzien, zodat bewoners hun eigen fiets die om de 1 of andere reden ''vast'' is komen te zitten kunnen laten ''bevrijden''.