Anneke de KoningIn de hele stad rukken zonnepanelen op. In veel straten spiegelen ze je tegemoet. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat het opwekken van energie duurzamer moet! We willen af van de milieuvervuilende fossiele brandstoffen. We willen niet langer afhankelijk zijn van olie uit politiek instabiele gebieden. En in onze provincie ondervinden we de zeer ernstige gevolgen van de gaswinning. Allemaal redenen om te investeren in duurzame energie. Het opwekken van zonne-energie is een van de methoden, die een goed alternatief bieden voor olie, steenkolen en gas.
Het mooie van zonne-energie is dat het niet alleen veel beter is voor het milieu, maar dat het ook direct scheelt in de portemonnee. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe minder stroom je van het elektriciteitsnet haalt. En in sommige situaties produceert een huishouden meer stroom dan dat het gebruikt en wordt je energieproducent in plaats van energieconsument.
Dat motiveert veel mensen om de stap naar zonne-energie te zetten.
 
Niet iedereen beschikt over de mogelijkheid om zonnepanelen op zijn eigen dakte plaatsen. Flatbewoners, kamerbewoners, mensen met een benedenhuis ervaren dat.
Ook de aanschafprijs kan een belemmering zijn. Bij het opwekken van zonne-energie gaat de kost voor de baat. Er moet eerst een installatie worden aangeschaft en worden geplaatst, pas daarna kan er over een langere periode terugverdiend worden.
 
Door allerlei initiatieven wordt zonne-energie beter bereikbaar voor grote groepen bewoners. In de wijk Lewenborg hebben bewoners de koppen bij elkaar gestoken en wordt het dak van Wijkcentrum ‘t Dok vol gezet met zonnepanelen. Zij hebben een samenwerkingsverband van wijkbewoners en Grunneger Power opgericht om Lewenborgers de mogelijkheid te bieden eigenaar te worden van een zonnepaneel op ‘t Dok.
 
En in Grunn West?
Er is ruimte beschikbaar op Westpoort. En dat heeft de gemeente geïnspireerd een kavel (of meer bij grote belangstelling) beschikbaar te stellen waar omwonenden – 17.000 huishoudens in totaal – kunnen investeren in de aanschaf van een of meerdere zonnepanelen en daar direct financieel voordeel van te hebben. Hoe dat zit? Per 1 januari 2014 is er een rijksregeling van kracht waardoor binnen een bepaald postcodegebied bewoners gezamenlijk zonnepanelen kunnen aanschaffen en direct kunnen profiteren van korting op de energiebelasting van 9 cent per opgewekt kwh. Het kost wat, maar het levert gelijk ook iets op.
In dit geval gaat het om Vinkhuizen, Hoogkerk, de Buitenhof een deel van De Held, Stadspark, Westpoort en Corpus den Hoorn. Oftewel de postcodegebieden 9727, 9728, 9743, 9744, 9745. Bent u geïnteresseerd? Volgende week ontvangen alle huishoudens die via de postcoderegeling in aanmerking komen een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst die op 25 juni om 19.30 uur op het Suikerunieterrein wordt gehouden. Dus houdt uw brievenbus in de gaten.
 
Het initiatief van de gemeente wordt begeleid door lokale energiecoöperatie Grunneger Power. U kunt zich voor de bijeenkomst aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie en rekenvoorbeelden kunt u vinden op www.grunnegerpower.nl/westpoort.
 
In het uitvoeringsprogramma - Groningen geeft energie- kunt u meer lezen over de ambities van de gemeente om Groningen energieneutraal te maken.
 
Anneke de Koning

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden